torsdag 23 februari 2012

Hembakat rostbröd

Här kommer mitt favoritrecept på hembakat rostbröd. Det blir verkligen supergott!

Lottas fläta (Hembakat rostbröd) 2 limpor
50 g jäst
7 dl vatten
2 dl olja
2 ägg
1 1/2 msk salt
1 1/2 msk socker
ca 2 liter vetemjöl
ev vallmofrö

Blanda ut jästen med lite av vattnet. Blanda i salt, socker, resten av vattnet, olja och ägg.
Arbeta ner mjölet lite i taget. (Jag använder hushållsassistenten.) När degen släpper från kanterna kan du köra den några minuter till.
Jäs degen i bunken 30 minuter.
Arbeta ihop degen på bakbord. Dela den i 2 delar, dela delarna i 3 delar. Rulla långa korvar och fläta 2 st flätor.
Jäs på bakplåt 30 minuter.
Pensla med ägg och strö på t ex vallmofrö eller ngt annat du tycker är gott.
Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 35-45 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.

Tips! När brödet svalnat lägger du det i kylen över natten och sen skär du det i skivor. Då kan du plocka fram skivor direkt ur frysen och stoppa i brödrosten.

Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar